2012. július 20., péntek

Gyöngyös: könyvritkaságok Mátyás király idejéből

Hazánk egyetlen épen maradt, középkori eredetű műemlék könyvtára a gyöngyösi ferences kolostori könyvtár. Itt található a Gyöngyösi Kódex, a Gyöngyösi Szótöredékek, továbbá a Magyarországon található legrégibb, nyomtatott könyv, a Fust−Schöffer Biblia. A Fust−Schöffer Biblia 1462-ben, Johannes Gutenberg, a kézisajtó európai feltalálójának műhelyében készült.

A bibliotéka turisztikai fejlesztése idén júniusban fejeződött be. Uniós támogatással 130 millió forintból: látogathatóvá vált a könyvtár, a sekrestye, a kolostor kvadruma (kerengője) és a kertje. Ha a kolostor és a könyvtár valóban az 1300-as években épült, mint azt feltételezik − meglétének legrégebbi dokumentuma 1465-ből, az első okleveles említés 1475-ből származik −, akkor Magyarország legrégebbi, folyamatosan működő könyvtára. A könyvtárban Fáy Zoltán könyvtáros és Sarkadi József könyvtárvezető kalauzolt minket.

Elsőként azt a tudománytörténeti szenzációt idézték meg, amikor 1998. április 28-án a ferences templom lépcsőfeljárójánál három köbméternyi könyvet találtak befalazva, gondosan becsomagolva: 302 régi nyomtatványt, levéltári iratot, feljegyzést, köztük a Fust−Schöffer Bibliát. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése