2014. május 4., vasárnap

Tabló rovással


A Weiss Manfréd Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium az idén már harmadik alkalommal hirdette meg a „Szépírás a kézírás” versenyt. A mai elgépiesedett világban a kézírás szépségére ösztönözni, ez már önmagában figyelemreméltó törekvés. A sikeres fogadtatás visszaigazolta, hogy jól döntött az iskola vezetése.

Úgy tűnik, hogy talán azzal is hagyományt teremtenek, hogy az idén már az „Ékes rovás” versenyt is meghirdették, szintén nagy sikerrel.

Az „Ékes rovás” verseny első helyezettje az iskola 12.D osztályából került ki, abból az osztályból, ahol az őseink írásának használata közismert Várkonyi Csaba tanár úr jóvoltából. Olyannyira közkedvelt ez a körükben, hogy elhatározták, a végzős csoportképük szövegét teljes egészében rovással írják meg. Kollár Péter összeállította azt – Bedőcs Zsolt rajzának felhasználásával –, ami alapján elkészült ez az egyedi alkotás. Nincs tudomásunk arról, hogy ezideig született volna olyan tabló, ami teljes egészében rovásbetűkkel készült volna (mindössze az olvasást segítő ábécé betűi szerepelnek rajta latin betűkkel).

A tabló készítői a Weiss név lerovásában helyesen jártak el, mert a hiteles rovásemlékek betűi között nincs Q, X, Y, W, DZ, DZS (azok a későbbi latin jelkészlet velejárói).

1 megjegyzés:

  1. Dicséretes az ötlet és a megvalósítás is magas színvonalú, de nem tökéletes. Szakmai értékelés olvasható: http://rovas.info/index.php/hu/oktatas/2044-ballagasi-tablo-rovassal-2

    VálaszTörlés