2011. január 27., csütörtök

Mire jó az íráselemzés?

Sok mindenre!
Annál is inkább, mert a kézírás vizsgálata többféle szempontból történhet.
 
Az írásazonosítás célja az írás kézeredet-vizsgálata, azonosítása. 

A grafológia a személyiséget vizsgálja az íráson keresztül; segíthet egyebek között a reális önismeret megszerzésében, kapcsolati rendszereink mélyebb megismerésében, a gyermeknevelés problémáinak megoldásában, a pályaválasztásban. Jelentősen megkönnyítheti a pályamódosítást és -újrakezdést, a munkatárs- és vezetőkiválasztást, valamint a munkahelyi csapatépítést. Magyarországon 2004 óta államilag is elismert, emelt szintű OKJ-s szakma.

Az írásanalitika a klasszikus grafológia és a pszichológia eszközeinek segítségével az írást és körülményeit egészében, más tudományterületekkel összefüggésben is vizsgáló ága az íráselemzésnek. 2008 óta másoddiplomás képzés keretében oktatják a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen.


Az e képzések során végzettek mindannyian: írásszakértők

A tapasztalt írásszakértők egy része igazságügyi szakértői munkát is végez. Az írásazonosító ez esetben is a kézeredet-azonosságot vizsgálja, pl. hogy az adott személytől származik-e  az aláírás egy szerződésen, végrendeleten.  Azonban  hogy pl. kényszer hatása alatt írt-e alá valaki egy dokumentumot, azt már igazságügyi grafológus szakértő véleményezheti. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése