2011. augusztus 16., kedd

Beszédes aláírások, 2011. augusztus

Választott foglalkozásunk, hobbink nem csak a lehetőségeinkkel áll összefüggésben, hiszen döntéseinket személyiségünk is befolyásolja. Ezen alapul a Grafoszerviz most indult játékos sorozata, melyben mindig arra lehet tippelni: mi lehet az aláíró jellemző tevékenysége?

Tippeljen! Mi lehetett az aláíró hölgy jellemző tevékenysége?

1. Katonaként csinált karriert.
2. Táncosként aratta legnagyobb sikereit.
3. Neves hegymászó volt.

(A helyes megfejtéshez kattintson a Teljes bejegyzés-re!)
   
Az aláíró nem más, mint Ginger Rogers (1911-1995), amerikai táncosnő, színész és énekes. Tizenhárom évesen már varietében táncolt. Két évvel később, miután megnyerte a texasi charlestone-versenyt, édesanyja úgy vélte: lánya tánclépésben juthat el a sikerig. Igaza is lett. Rogers egyre komolyabb feladatokhoz jutott, és a legendás Fred Astaire oldalán jutott karrierje csúcsára; munkásságát Oscar-díjjal is elsimerték.

Mozgásának könnyedségéről és összetettségéről árulkodnak lendületes, íves, zavartalanul sikló, szeszélyesen kanyargó felső zónás vonalai, melyek óriási hurkokat képezve, hatalmas "élményterületeket" írnak körül. Az aláíró nagy teret akar magának és azt meg is szerzi, hogy igazi látványos show-t produkálva állíthassa magát a figyelem középpontjába. A hosszan elnyújtott gesztusok a hirtelen  "fékezve" visszakanyarodó mozdulatok erőteljes, energikus kombinációival mintha csak valamiféle mozgalmas koreográfia lenyomataként jelennének meg a papíron. A gigantikus méretű, magukkal ragadó kezdőbetűk keltette illúzió azonban csupán a műsor része, tudatosan használt eszköz (felső zóna). 

A művész személyiségének kevéssé ismert oldalát az aláírás többi, jóval szerényebb, szélességben kissé szűkre szabott betűje és az itt-ott felbukkanó szögesedés mutatja meg. Eszerint Rogers  kőkeményen tudott küzdeni az eredményért, ugyanakkor szorongott, hogy elég jól teljesít-e. Csak akkor vált oldottá, ha közönségétől megfelelő visszaigazolást kapott. 

Aláírásának komplexitása és olykor követhetetlen vonalvezetése arról is tanúskodik, hogy nem válogatott az eszközökben, ha valamit el szeretett volna érni, és némi cselvetés sem állhatott távol tőle. Mindez azonban végül is őt igazolta, hiszen az amerikai táncfilmek csillagainak egyik legfényesebbjévé tudott válni...

Grafograf


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése