2011. szeptember 5., hétfő

Beszédes aláírások, 2011. szeptember

Tippeljen! Ki lehet az aláíró?

1. Olimpiai bajnok futó.
2. Nobel-díjas fizikus.
3. Topmodell.

A megfejtésért kattintson a teljes bejegyzéshez.

Az aláírás forrása a Magyarországi Autogramgyűjtők Klubjának oldala, és Veronika Campbell-Brown (1982. május 15.) jamaicai származású, ötszörös olimpiai bajnok sprintertől származik.
 
Amiért "gyanút foghatunk", az az aláírás dinamizmusa. Egy topmodelltől talán kevésbé lendületes, és valamelyest díszített, kevésbé spontán autogramra számíthatnánk, egy tudós fizikustól pedig nagy valószínűséggel részletgazdagabb módon kidolgozottat, kisebb méretűt, türelmesebben kivitelezettet, kontrolláltabbat várhatnánk.

Ez esetben a dinamizmussal társuló nagy méret és határozott vonalvezetés is energikus, magabiztos, önérvényesítésre képes, dominanciára törekvő embert mutat. Az egyszerűsítés célszerű, pózmentes viselkedést, lényegretörő gondolkodást jelez; ugyanakkor szenvedélyes, indulatoktól sem mentes természetre is utal. A kiváló sportolónőnek "ami a szívén, az a száján" - noha ezzel olykor meg is bánthat másokat.

Campbell 2007-ben férjhez ment egy szintén jamaicai sprinterhez, Omar Brownhoz, ekkor került aláírásába házastársának neve. Érdekes megfigyelni, hogyan kapcsolja azt a magáéhoz - a piros színű kiemelés mutatja eredeti nevét, a többi a "Brown" megjelenítése. Láthatjuk, hogy keresztnevét (Veronica) annak kezdőbetűjével szimbolizálja, amely nagy nekirugaszkodással, hosszú kezdővonallal indul, s ezután mély girlanddal "öblöt" képezve szűk és szöges árkáddal folytatódik, és szűk árkáddal ér véget. A Campbell szó mindössze egyetlen árkádos formává redukálódik. Bár egy aláírásból önmagában nem szerencsés túlságosan árnyalt, messzemenő következtetéseket levonni, az azért eszünkbe juthat erről, hogy az így író személy magánemberként igyekszik elegendő időt hagyni magának ahhoz, hogy az új dolgokra ráhangolja magát. Impulzivitása, nyitottsága ellenére sem óvatlan, és ha szükségét látja, azonnal képes elhatárolódni a nem kívánt helyzetektől, személyektől. Elgondolkodtató, vajon mennyire kiegyensúlyozott és közvetlen a kapcsolata szüleivel, ha a tőlük örökölt nevet (Campbell) mindössze egyetlen szűk árkáddal "intézi el".

Férjét (Brown, ami egyetlen, aláhúzással kiemelt "B"-ként jelenik meg) viszont eléggé egyértelműen maga elé és fölé helyezi. Bár önmagát sem tartja kevesebbre párjánál  - a "V" és "B" betűk mérete azonos -, a "B" mégiscsak feljebb helyezkedik el és aláhúzott. A "V" tulajdonképpen el is bújik mögötte. A sportolónő számára igen fontos jelentőséggel bírhat házassága és házastársa, továbbá úgy érezheti, hogy férje egyfajta élő pajzsként védi őt a külvilágból érkező, nem kívánt hatásoktól. Az sem kizárt, hogy aláírásának e jellegzetességével öntudatlanul a hagyományos férfi-női szerephez való pozitív viszonyulását fejezi ki, mely szerint a magánéletben, a párkapcsolatban a nő a háttérbe húzódva tevékenykedik, míg a férfi az, aki védelmez és családfőként képviseli szeretteit a világban.
Csak remélhetjük, hogy ez hosszú távon is harmonikusan összeegyeztethetőnek bizonyul erőteljes, markáns egyéniségével és azzal a ténnyel, hogy sportemberként nagyságrendekkel jelentősebb hírnévre tett szert, mint élete párja.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése