2011. szeptember 19., hétfő

Emléktáblát avattak Románné Goldzieher Klára tiszteletére

Románné Goldzieher Klára grafológus számára állítottak emléktáblát 2011. szeptember 19-én, a XIII. kerületben. Egykori lakhelyén, a Hegedűs Gyula utca 14. falán emlékeznek mostantól eképpen a magyar grafológia első kiemelkedő alakjára, a Magyar Írástanulmányi Társaság alapító tagjára.

Az ő érdeme, hogy a világon először hazánkban lett államilag elismert szakma a grafológia. 

A neves grafológus tevékenységét és szakmai életét dr. Agárdi Tamás igazságügyi írásszakértő, a Grafológiai Intézet alapító igazgatója és Pálmai Anna, a Magyar Írástanulmányi Társaság elnöke méltatta. Románné Goldzieher Klára felavatott emléktábláját elsőként Holopné Schramek Kornélia alpolgármester koszorúzta meg.

Románné Goldzieher Klára kiemelt kutatási témaköre volt az agysérülések átöröklése és azok viselkedésre gyakorolt befolyásának vizsgálata. Foglalkozott a balkezesek és az ikertestvérek motorikus jelenségeinek kutatásával is, eredményeire a Magyar Tudományos Akadémia is hivatkozott. Azután 1947-ben, 66 éves korában  elhagyta Magyarországot és az Amerikai Egyesült Államokban talált új otthonra.

Goldzieher Klára hangsúlyozta, hogy a grafológia sajátos technikával működő pszichológiai módszer, ami irányelvekre és általános tapasztalatokra hagyatkozva integrált része a jelenkori pszichológiának. A kézíráselemzés bibliája: Kulcs a személyiséghez (A Key to Personality) címmel 1952-ben jelent meg nagy horderejű műve.
A személyiség feltérképezéséhez diagnosztikai jegyzéket készített.

Grafológiai pszichogramját 1955-ben fejlesztette ki. Ez valójában egy diagnosztikai jegyzék, amely 80 képességet, illetve személyiségvonást rendez fokozatok szerint nyolc fő kategóriába a személyiség feltérképezéséhez.

Lényeges publikációi között négy könyv és huszonhárom tudományos dolgozat jelent meg. Nevezetes munkái Amerikában: a Kézírás: kulcs a személyiséghez c. könyv, valamint az írott szavak enciklopédiája, ez utóbbi pszicho-lexikon formájában. E munkájának kiadását 1962 augusztusában bekövetkezett halála miatt már nem érhette meg.

Románné Goldzieher Klára 1928-ban kapott diplomát a Magyar Állami Pszichológiai Intézetben, tanulmányait Münchenben és Berlinben folytatta. A hazatérését követő évben beválasztották a Magyar Pszichológiai Társaságba.  A Magyar Íráskutatási Intézet igazgatójává 1932-ben nevezték ki, majd a Budapesti Királyi Törvényszék kézírásszakértőjeként fiatal bűnözők kézírásának vizsgálatával bízták meg. Egyidejűleg hivatalos kézírásszakértője lett a Budapesti Királyi Járásbíróságnak is. 

 





 



A cikk és a képek forrása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése