2011. november 20., vasárnap

Grafológia – a kézírásvizsgálat tudománya

A grafológia a kézírás vizsgálatával foglalkozó terület, ma már a pszichológia társtudományaként tartják számon. Az írásjegyek feltárása után a grafológus fel tudja térképezni az író személy tulajdonságait. Az önismeret fejlesztésének egyik kiindulópontja lehet a grafológiai elemzés, mert az írás készítője elé tükröt tart, amelyen keresztül szembesülhet saját értékeivel és azokkal a területekkel is, amelyeket még fejlesztenie kell.
Akár grafológus az ember, akár nem, ha ránéz egy írásra, benyomásai támadnak róla, például rendezett-e a kép, vagy rendezetlenül, hányaveti módon vetette papírra gondolatait az író személy.

A szakember persze más szempontok szerint ítél, mint a laikus, számára nincs szép, vagy csúnya írás; de megvizsgálja azt, hogy mennyire olvasható a leírt szöveg. Mint tudjuk, sok tényező befolyásolja az írásunkat: fáradtság, öröm, különböző környezeti hatások. Rendezettebb írást produkálunk, ha pihentek vagyunk, van elegendő időnk írni és kényelmesen, asztalnál ülve vethetjük papírra sorainkat. Ziláltabb képet mutat írásunk, ha kapkodva, nem stabil felületen kell írnunk. Alapvető tulajdonságainkat mindkét esetben tükrözi a kézírás, de az utóbbi esetben a grafológusnak figyelembe kell vennie a külső körülmények hatását is, amelyek torzíthatják a leírt betűket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése