2012. május 4., péntek

Szálasi naplója két hónap múlva jelenik meg

A tervek szerint mintegy két hónap múlva elektronikus formában megjelenhet Szálasi Ferenc nyilas miniszterelnök naplósorozatának első két kötete – közölte Karsai László, a Szegedi Tudományegyetem tanára pénteken.

Szálasi naplósorozatának első két kötete a Magyar Országos Levéltár netes folyóiratában, az Archívnet.hun, Reflektor a sötétben II. címmel jelenhet meg, mondta a történész. Tájékoztatása szerint tavaly ősszel értesítették Jichák Peri erdélyi származású izraeli történész hagyatékáról, amelyben szerepeltek az A és B jelzésű füzetek, ezeket januárban Jeruzsálemben kapta meg. Az A jelzésű füzet 160 oldalából mindössze 4 oldal került elő, összességében a nemrégiben fellelt és megjelentetendő Szálasi-szöveg 220 ezer karakteres. Az iratok 1942 végétől 1943 nyaráig tartalmaznak bejegyzéseket.

Karsai László, ismerve a nyilas vezér kézírását, megállapította, hogy a szóban forgó két füzetbe biztosan Szálasi Ferenc írt saját kezűleg. Ezt alátámasztja az a tény is, hogy a C füzet ott folytatódik, ahol a B véget ér. 2008-ban ugyanis előkerült Szálasi Ferenc 1943–44-es, szintén kézírásos naplója, a C füzet, amelyet 1944 nyaráig vezetett, és Reflektor a sötétben címmel meg is jelent.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése