2012. június 3., vasárnap

Kép és írás


(Kép forrása)
Mintamondat címmel nyílt kiállítás Szalai Kata műveiből a debreceni Műterem Galériában (Batthyány u. 24.). A tárlatot Szoboszlai Lilla nyitotta meg, május 18-án.

Az ő szavait idézve: „Szalai Kata (Parti Nagytól kölcsönzött) „mintamondatai” is valóban szavak, szavak, szavak…, melyek a képfelületeken olykor mondatokká olykor verssorokká változnak át. Gesztusa, jelhagyása néha kalligrafikus, néha nyomdabetűk mechanikus pecsételése, mantrázás, ismétlése, mintha a rítus maga is hozzájárulna a jelentés erejéhez. Festi a verssorok szavait, míg előbb belé, majd belénk nem költözik a vers.

Műveiben, bár nem mutatkozik meg testi valójában, mégis intim, olykor egészen meztelen, már-már pornográf. Úgy érzéki, hogy közben láthatatlan. Szeméremből a verseket hívja segítségül. A textus teljes műként vagy meghatározható interpretációs elemként, médiumként közvetíti Szalai Kata érzéseit. Tágabb értelemben a képalkotás és az írás egymásra hatásával a művészeti nyelvek, művészetközi folyamatok vizsgálatára vállalkozik.”

A kiállítás június 24-ig látogatható, minden héten keddtől szombatig 10-től 18 óráig.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése