2011. december 28., szerda

A betű vonzásában

A grafológiát sokan sokféleképpen értelmezik, minősítése is változó. Vannak, akik okkult tudománynak tartják, ugyanakkor a bűnügyek felderítésénél és személyiségrajzok készítésénél hivatalosan elfogadott módszer.
A grafológia nem korunk találmánya, talán csak újrafedezettje. Már az ókorban is lejegyezték, hogy a kézírás kifejezi írójának egyéniségét. A XIII. századtól neves tudósok, írók, költők foglalkoztak íráselemzéssel - többek között Scott, Goethe, Dumas. Az első, grafológiával foglalkozó nagyobb lélegzetű munkát Johann Caspar Lavater írta, Michon apát pedig 1875-ben könyvében rendszerbe is foglalta az addigi kutatások eredményeit.
Magyarországon a múlt század elején az Akadémia felügyeletével alakult meg az Írástudományi Társaság, a második világháború után azonban e módszer itthon töröltetett a tudományok sorából, ahogyan hosszú évtizedekig száműzött volt a pszichológia, a szociológia és más társadalomtudomány is, miközben ezeket külföldi egyetemeken oktatták.

De mit is jelentenek a betűrajzolatok, mi mindent kell figyelembe venni, és miféle tükröt tart a hozzáértőnek? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ dr. Lépold Józsefné igazságügyi szakértővel készített beszélgetésünkben. Ő egyébként a Magyar Grafológiai Társaság elnöke volt.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése