2012. március 5., hétfő

Írásszakértő 1929-ből - 1. rész

Az írásszakértő a törvénykezés és az orvosi tudomány szolgálatában

A magyar írásvizsgáló és tudományos grafológusok közül kétségtelenül Fischof Gyula, a budapesti királyi törvényszék hivatalos írásszakértője érte el a legkiválóbb eredményeket. Fischof Gyula, aki az Erdélyi-perben adott szenzációs véleményével egyszerre az érdeklődés középpontjába került, már régen azok közé a szakemberek közé tartozik, akiket a külföld is évek óta méltányol.

Laboratóriumában látogattuk meg ezt a kiváló szakembert, aki valóban úttörő jelentőségű eredményekről számolt be. Mikroszkópok, fotografáló-gépek és ismeretlen rendeltetésű műszerek között ülve, híres bűnesetek emlékeit eleveníti fel Fischof Gyula.

- A bíróság rendszerint két esetben veszi igénybe az írásszakértőt mondja Fischof Gyula: - az írások azonosításánál, illetve agnoszkálásánál és az okmányok eredeti tartalmának meghamisításánál, vagyis amikor az írásszakértőnek kell eldöntenie, hogy a kérdéses okmány, amely a per fontos dokumentuma, hamisítvány-e, vagy sem.

A tudományos írásvizsgálat kiindulási pontja ugyanis az a megdönthetetlen tény, ahogy nem létezik két teljesen és minden részletében megegyező arc, nem létezik két teljesen és minden részletében megegyező írás sem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése