2012. május 8., kedd

Egy ország, ahol 11 hivatalos ábécé van

Bár Indiában ugyanúgy 23 hivatalos nyelv van, mint az Európai Unióban, de a szubkontinensen legalább 11 hivatalos írás tartozik a 23 nyelvhez, míg Európában alapvetőben három ábécé – a latin, a görög, és a cirill – kisebb-nagyobb módosításait használják. 

Európában a latin betűk általános használata nagyban megkönnyíti az idegen nyelven írt szövegek olvasását, a rokon szavak felismerését. Még az arabhoz közel álló máltai nyelv is a latin ábécét használja. Ezen kívül a cirill írás mondható még elterjedtnek (bár nem egy helyen ezt is kiszorítja a latin), a görög írást egyedül a görögök használják. A három írás betűkészlete egyébként igen közel áll egymáshoz.

Ugyanez nem mondható el Indiáról, ahol a különböző államokban nemcsak különböző nyelvekkel találkozhatunk, hanem egymástól nagyon eltérő írásrendszerekkel is. A indiai papírpénzek elején például a feliratok az ország két fő nyelvén vannak írva, ami a hindi és az angol, míg a hátoldalon további 15 nyelv és a hozzájuk tartozó írás szerepel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése