2012. június 5., kedd

Az érzelmi intelligencia megjelenése az írásban


Nem véletlen, hogy Daniel Goleman éppen napjainkban alkotott pszichológiai bestsellert az érzelmi intelligencia fogalmának bevezetésével. Ezt a fogalmat nehéz definiálni, Goleman életrevalóságnak nevezte. Azt is mondhatjuk, hogy az érzelmi intelligencia olyan tulajdonságok összessége, amelyeket együttesen jellemnek nevezhetünk, s amely segít bennünket abban, hogy nehéz helyzetekben is emberhez méltó módon viselkedjünk.

„Az embernek, hogy megfeleljen a mai kor kihívásainak, újra meg kell találnia a kapcsolatot az érzelmekkel…” (Isabelle Filliozat: A szív intelligenciája).

Mi emberek lélek, érzelmek nélkül nehezen igazodunk el olyan helyzetekben, ahol az intellektus nem elég (pl. gyász, vészhelyzet, párkeresés, stb.) Hogyan tudunk bánni az érzelmeinkkel, mennyire vagyunk életrevalóak, ezt határozza meg érzelmi intelligenciánk milyensége. Az EQ azonban – ellentétben az IQ-val – nehezen mérhető. Írásunkban azonban jól nyomon követhetjük mindazon tulajdonságok jelenlétét vagy hiányát, amelyek az érzelmi intelligencia összetevői.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése