2012. június 30., szombat

Korábban találták fel a papírt, mint azt eddig hitték


Egy kétezer éves papírdarab megváltoztathatja az írás történetét: a Ganszu tartományban, Kínában talált emlék azt sugallja, hogy a távol-keleten az eddig hittnél korábban kezdték használni a papírt.

A  papírdarabkán kézírás is olvasható, így az írás történetében is fontos felfedezés az, amelyről a Xinhua hivatalos kínai hírügynökség, aztán pedig a china.org.cn oldal számolt be.
A Nyugati Han-dinasztia idején készítették az első papírokat?
A tíz négyzetcentiméteres darabka lenszálakból készült, s akkor találták meg, amikor egy ókori helyőrség feltárását végezték kínai régészek a Jumen-szorosban (Yumen), Dunhuang környékén, Északnyugat-Kínában.
A helyőrség a Nyugati Han-dinasztia (Kr. e. 206-Kr. u. 25) idején működött. A papírt a Krisztus előtti nyolcadik évben (i.e. 8-ban) készítették, méghozzá jóval Cai Lun születése előtt, akiről eddig azt feltételezték, hogy ő "találta fel" a papírkészítés metódusát Kínában.
Fu Li-cseng (Fu Licheng), a Dunhuang Múzeum munkatársa szerint ez azt jelenti, hogy a papír használata legalább száz évvel korábban kezdődött, mint ahogyan azt eddig hitték a szakértők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése