2012. szeptember 25., kedd

Kowloon királya: Tsang Tsou-choi

Tsang Tsou-choi
(Kép forrása)
Tsang Tsou-choi (1921-2007) a "kalligrafiti" egyik úttörője volt. Egy kis kínai faluban született, és 16 évesen utazott Hongkongba, hogy munkát találjon. Írni alig tudott. Azt állította, hogy tanulmányozta a családfáját, és őseinek valaha nagy birtokai voltak Kowloonban.

Jellegzetes graffiti-ábráival 35 évesen kezdte "teleírni" Hongkong utcáit. Bár a rendőrség többször figyelmeztette, családja eltávolodott tőle, felesége pedig elhagyta szenvedélye miatt, ő nem hagyott fel a graffitizéssel. Mivel a "territóriumát" jelölő feliratokat folyton át- és átfestette, sajátságos, állandósult arculatot adott lakóhelye környékének. 

Szövegeiben általában a neve szerepelt, a vélt rangja (Kowloon királya), családfája, és egy felszólítás: "Le az angol királynővel!" Stílusa számos dizájnert, divattervezőt, lemezborító-tervezőt stb. inspirált.

Utolsó éveit idősek otthonában töltötte, ahol arra írt, ami rendelkezésére állt: ágyneműre, papírra, különféle tárgyakra. 

Az utcai feliratai alapján készült fotókat vándorkiállítás is bemutatta, sőt: egyik, fatáblára készült felirata egy Shoteby's árverésen többezer dolláros áron kelt el.

Halála után sokan fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Kowloon királyának feliratai el fognak tűnni - ám ez a kérdés most már megoldottnak látszik: a hongkongi kormány intézkedett a feliratok állagmegóvása érdekében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése