2012. november 7., szerda

Grafo-mail: Mit jelent, ha írás közben mindig nagyon rányomom a papírra a tollat?

Az írás elemzésekor alapszabály, hogy "egy jel: nem jel" - a szakember mindig számos írássajátosság párhuzamos vizsgálatából, összevetéséből von le következtetést. Általában a következő választ adhatjuk.

Az átlagnyomás értéke 280 +/- 150 g*; az ennél nagyobb nyomaték gyakorlott író esetében fokozott vitalitást, jelentősebb energiakészleteket jelez. Az így író ember szeret nyomatékot adni saját személyének és cselekedeteinek. Akaratát nagyon határozottan érvényesítheti. Általában jól terhelhető, de hogy milyen területen, azt írásának más sajátosságai mutatják. Hogy mennyire hatékonyan és ésszerűen használja fel  energiáit, azt részint a nyomaték eloszlása, részint egyéb írásjegyei jelezik. 

A nagy nyomaték, mivel lelassítja az írást, a könnyedség hiányát is jelezheti. Az írás készítője ingerültté válhat, ha sürgetni próbálják. Alapos, megbízható. Nagy nyomatékkal társuló, lendületet nélkülöző, merev, ütemes írás  nehézkességre, makacsságra utalhat.

Fontos megjegyezni, hogy nagy nyomaték jöhet létre a kevéssé gyakorlottan íróknál, illetve pl. kézsérülés vagy koordinációs problémát okozó egészségügyi állapot esetén is. Ezt az elemzés során szintén szem előtt kell tartani, mert a fentiektől eltérően kell értelmezni. Ugyancsak figyelembe veendő, hogy milyen íróeszközzel készült az írás, és milyen keménységű felületen.


*Dr. Agárdi-Dr. Szidnai: A grafológia kézikönyve, Grafológiai Intézet, 1998

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése