2013. december 5., csütörtök

1870. december 5-én hunyt el id. Alexander Dumas

1870. december 5-én hunyt el id. Alexander Dumas

A négy testőr, A vasálarcos és Monte Christo regényfiguráinak megteremtője lendületes benyomást keltő vonalakkal, mégis kényelmesnek mondható tempóban írta alá nevét.

Aláírásának tanúsága szerint: szerette mindennek megadni a módját, és igényelte, hogy feltétlenül felfigyeljenek rá. Némi szertartásosság is lehetett viselkedésében, és igyekezett ő diktálni a tempót környezetének. Látványos fellépése ellenére keveset mutatott meg önmagából - azt akarta, hogy olyannak lássák,amilyen képet ő akar festeni személyéről. Fantáziájához erőteljes intuíció társult, ugyanakkor a gyakorlati érzéket sem nélkülözte.

Keresztnevét (a "Dumas" szó előtt) nem írta ki egészen, és a vezetéknevét hangsúlyozó plusz vonalakkal szinte bekerítette, elkülönítette, áthúzta. Ezáltal tudattalanul azt fejezte ki, hogy magánélete, származása nem tartozik senkire - azzal a szereppel azonosult, amit írói tevékenysége, társadalmi szerepe révén ért el.

Mindezen kevéssé csodálkozhatunk, ha azt is tudjuk, hogy id. Dumas jómódú márki nagyapja egy haiti fekete rabszolganőt vett feleségül, származása és bőrszíne miatt sok hátrányt szenvedő, mulatt édesapja pedig elveszítette vagyonát - az író tehát többszörösen hátrányos helyzetből állt talpra és szerzett hírnevet, a maga erejéből és tehetségéből.

GG

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése