2014. április 24., csütörtök

A lelki egészség és a kézírás kapcsolata

Hétvégi program: két nap az egészségért

Akit érdekel a grafológia és a saját belső működését szeretné egy könnyen elsajátítható módszerrel, a grafo-tréninggel, tehát a kézírásán keresztül megérteni és kontrollálni, az legyen ott április 25-én 13 órakor a lakótelepi Közösségi Házban, az Egészségnapon! Ami nem is egy, hanem két napos programsorozat, és már reggel 9-kor kezdődik! Cikkünk szerzője R. Eller Gertrúd andragógus-grafológus.

Az emberi működés során megjelenő pszichés (indulati, érzelmi, hangulati) elváltozások nemcsak a pszichoszomatikus betegségtünetekben mutatkoznak meg, hanem az emberi gesztusokban is, amelyek jól látható fizikai lenyomata a kézírásunk és a spontán rajzaink is. A grafológusok között ugyan megoszlanak a vélemények arról, hogy betegségek (szimptómák) megállapíthatók-e a kézírásból, de mindenképpen érdemes a témával és a módszerekkel foglalkozni. 

Mert valóban nagy merészség egy grafológustól, hogy kézírás vagy rajz alapján betegséget állapítson meg, azaz diagnózist állítson fel, azonban ma már abban egyetért a szakma, hogy a fizikai, mentális, illetve pszichés működés és a kézírás jelenségei, mint a szervezet (emberi organizmus) biológiai, idegrendszeri működésének, belső folyamatainak, állapotának lenyomata teljes mértékben összefüggésben vannak. Ennek megfelelően tehát a belső működés a kézírásból felismerhetők! 

Ez azt jelenti, hogy egy kézírásban diagnosztizáló célok nélkül is szembetűnik, ha az író személyiségműködésében, fizikai állapotában biológiai, mentális, pszichés zavarok akadályozzák a kézírás egységes, egészséges folyamatát, vagy az írómozgásban, mozgáskoordinációban pl. fiziológiai problémák miatt valami nem működik jól! Olyanok ezek a grafikai jelek, mint amikor érzékeljük önmagunkon a lázat, mint betegségtünetet, s minél tapasztaltabbak vagyunk a láz okait illetően, azt tudjuk, hogy milyen probléma húzódhat meg a tünet hátterében.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése