2014. augusztus 27., szerda

A kézírás döntse el, hogy felveszik-e?

A grafológia tudománya, a kézírás elemzése egyre inkább megkerülhetetlen elemévé válik a kiválasztásnak, írja brit HR Magazine. A használói úgy vélik, segítségével előre kimutatható több negatív jellemvonás, sőt akár pszichiátriai kórkép is.

A HR Magazine cikke szerint az európai kontinensen már sokkal inkább elterjedt gyakorlat a kézírás vizsgálata, mint Nagy-Britanniában. Pszichológusok szerint ugyanis a kézírás tisztábban mutatja meg a személyiséget, mint például a testbeszéd. A grafológia alapjait Freudhoz és Junghoz vezetik vissza, és mint írják, több európai egyetemen a pszichológia egy ágának tekintik - ez azonban a szigetországban még korántsincs így.

"A Francia Grafológiai Társaságnak (Société Francaise de Graphologie) meglehetősen jó híre van, és a francia cégek mintegy nyolcvan százaléka használ grafológiai segítséget a toborzás során és a munkavállalók szűrésére. Németországban is emelkednek a számok" - mondja Erik Rees, vezető grafológus szakértő, a Brit Grafológusok Intézetének alapító tagja és korábbi elnöke. Rees szerint a grafológia egyre nagyobb teret nyer a brit és az amerikai piacon. Nagy-Britanniában, mondja Rees, a cégeknek körülbelül 30 százaléka használ kézírás-elemzést a kiválasztás folyamán, azonban csak kis részük ismerné be ezt nyíltan. Az USA-ban ugyanakkor a grafológia szintén széles körben elismert, és olyan intézmények használják mint a titkosszolgálat (NSA) vagy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).
A cikk azt állítja, hogy a kézírás professzionális elemzése annyira pontos, hogy akár olyan pszichiátriai betegségek korai jeleit is ki lehet mutatni a segítségével, mint például a skizofrénia. "Bármely nagyobb cég vezetőségében találni három-négy olyan embert, aki a folyamatos stressz és nyomás miatt skizoid tüneteket mutat a kézírásában" - nyilatkozta Rees a lapnak. A grafológia azt is képes felmérni, hogy az egyes csapattagok mennyire tudnak együttműködni. 

A különleges katonai alakulatok is felfedezték maguknak a grafológiát. A brit Különleges Légierő (Special Air Service, SAS) is használja. "Sokat dolgoztam a SAS-nak, ahol nemcsak a kiválasztási folyamatban, de a személyiségprofilok összeillesztésében is segítettem. Például ha három ember elmegy együtt egy küldetésre, akkor fontos tudni, mekkora az esély köztük a súrlódásokra. Mivel a SAS katonák gyakran agresszív személyiségek, fontos, hogy ne akció közben essenek egymásnak" - magyarázza Rees.

Az üzleti világ is egyre inkább nyit a grafológia felé, hogy ellenőrizhesse a frissen felvett munkaerőt. Egy felmérés szerint ugyanis a rosszindulatú kibertámadások négyötöde a cégen belülről érkezik.

A grafológus már néhány vonalból vagy szóból is sokat el tud mondani az alany személyiségéről, a pontos elemzéshez azonban egy hosszabb mintára van szükség, és az akár négy órát is igénybe vehet. Ugyanakkor habár a grafológia hasznos előrejelzője lehet több potenciális gyengeségnek és személyiséghibának, mégis ideális esetben csupán egy része egy átfogóbb háttérellenőrzésnek.

Vállalatok, kormányok és nemzetbiztonsági hivatalok szerte a világon már régen felismerték a kézírás-elemzés hatékonyságát, mégis mindig más szűrési technikákkal együtt kell azt alkalmazni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése