2012. február 25., szombat

Analfabéták vizsgálata grafológiai módszerekkel


A grafológiáról mindenkinek a kézírás vizsgálata jut eszébe, és a szakmabeliek gondolkozása is maximum a rajzvizsgálatig, firkák elemzéséig terjed ki. Meghökkenést okozhat, ha a felkérés alapján analfabéta személy a grafológiai elemzés célpontja.

A grafológiai hazugságvizsgálatnak ismert az a változata, amelyben a vizsgált személytől nem írásmintát kérünk, hanem az üggyel kapcsolatos mondatok után piktogramok rajzolására szólítjuk fel. Bár ez a módszer analfabéta személyek grafológiai vizsgálata céljából került kidolgozásra, mára a Grafológiai Intézet hazugságvizsgálat protokolljának szerves része a piktogramos változat.

Jelen cikkünkben egy olyan esetet ismertetek, ahol a feladat az volt: állapítsuk meg a vizsgálat alá vont személyről, hogy vajon tényleg analfabéta-e.

Az ügy előzményéhez tartozik, hogy a vizsgált személy egy perben vitatta, hogy az általa korábban aláírt szerződés tartalmát ismerte volna, mondván, hogy ő csak a neve leírására képes, se írni, se olvasni nem tud, annak idején csak néhány elemi osztályt végzett, de ennek is ma már több mint ötven esztendeje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése