2014. június 2., hétfő

A kézzel írás javítja a memóriát

A Princeton Egyetem pszichológusai érdekes kísérletet folytattak le, melyből kiderült, hogy az információ feldolgozása szempontjából nem mindegy, hogyan jegyzetelünk.

Azok, akik kézírással készítenek jegyzeteket, nem a billentyűzetet használják, nagyobb valószínűséggel emlékeznek hosszú távon a fogalmi információkra.

A kísérlet vezetője, Pam Mueller 65 egyetemistát vont be a vizsgálatba, akiknek egy az általános műveltséget meghaladó szintű szöveget kellett meghallgatniuk. Egyesek kézzel jegyzeteltek, mások a laptopot használták.

A résztvevőknek harminc perccel később kétféle kérdésre kellett válaszolniuk, az egyiknél a tényekre kérdeztek rá, például évszámokra, a másik kérdéscsoport pedig fogalmi és alkalmazási jellegű volt.

Érdekes, hogy mindkét diákcsoport egyformán teljesített, amikor a tényekre kellett visszaemlékezniük, a fogalmi kérdéseknél azonban a kézzel jegyzetelők jobbnak bizonyultak.

Lehet, hogy a kézzel írók agya jobban részt vesz az információ feldolgozásában, azaz kiválogatják a fontosabbakat, így a tartalmi kérdések is jobban rögzülnek – írják a kutatók -, míg a laptopot használók válogatás nélkül jegyezték fel a hallottakat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése