2014. július 4., péntek

Titokzatos Facebook - Pszichológiai kísérlet

A világ eddigi legnagyobb pszichológiai kísérletét hajtotta végre a Facebook, teljes titokban - számolt be róla a The Athlantic hírportál. A közösségi oldalon - a Cornell Egyetem és a Kaliforniai Egyetem San Franciscó-i kampuszának munkatársaival - a felhasználók érzelmeit, hangulatát vizsgálták még 2012-ben, ám a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban csak most publikálták az eredményeket, erről számolt be a portál.

A kísérletben csaknem 700 ezer felhasználó - 689 ezer ember - vett részt a tudta nélkül: a Facebook egy héten át manipulálta az üzenőfalukon megjelent eseményeket, hogy kiderüljön, hogyan hat ez rájuk. A "résztvevőket" két csoportra osztották: az egyik csoportnak az ismerőseik által megosztott tartalmak közül főleg a negatívakat mutatták, míg a másik csoport az átlagosnál több pozitív megosztást láthatott, eltüntették előlük a negatív eseményeket.

Ugyanis a feltevés az volt, hogy ha a több szomorú, haragos kiírást olvasó felhasználó nagyobb eséllyel ír maga is ilyen bejegyzéseket, és tesz közzé negatív tartalmakat. A kísérlet ezt alá is támasztotta: szomorúbb lett a kiírásaik alapján az, aki maga is ilyen bejegyzésekkel, megosztásokkal találkozott. Így az is igaz, ha valaki nem találkozik pozitív hírekkel, maga is kevéssé oszt meg vidám tartalmakat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése